Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.





Του Θωμά Κώτσια. 

Η ιστορία, παντού και πάντα, γραφόταν από τις μικρές ή τις μεγάλες κρίσιμες στιγμές, από τις κρίσιμες επιλογές των ανθρώπων. Και σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες της Ευρυτανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίσιμες επιλογές, που θα καθορίσουν το μέλλον τους και θα γράψουν ιστορία. Δεν είναι υπερβολή, ούτε σχήμα λόγου. Είναι η μόνη και μεγάλη πραγματική αλήθεια. Για τρεις κυρίως λόγους: 

1. Οι εκλογές που έρχονται δεν είναι συνηθισμένες εκλογές. Δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα για τη νομή και τη διαχείριση της εξουσίας, όπως περίπου γινόταν πάντα στη μεταπολεμική Ελλάδα. 

Στις 25 Γενάρη συγκρούονται δύο κόσμοι. Συγκρούεται το χθες με το αύριο, το παρελθόν με το μέλλον. Το δίκιο με το άδικο. 

Στη μια όχθη, το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που φεύγει και αφήνει πίσω του την καταστροφή. Αφήνει μια χώρα δεμένη χειροπόδαρα στα μνημόνια, ένα λαό βυθισμένο στην απόγνωση και στη φτώχεια και μια κοινωνία λεηλατημένη από ένα καθεστώς διαφθοράς, διαπλοκής και αδικίας, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει ποτέ αυτός ο τόπος. 

Και στην άλλη οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς που διεκδικούν την ψήφο, τη στήριξη αλλά και τον αγώνα του λαού μας για να σταματήσουν την κοινωνική τραγωδία, να βάλουν τέλος στη βάρβαρες πολιτικές της λιτότητας και να οικοδομήσουν μια νέα Ελλάδα, σύγχρονη, με δημοκρατία, δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία. 

Από τη μια δηλαδή η Ελλάδα των μνημονίων και από την άλλη η Ελλάδα, που αρνείται να πεθάνει, που αντιστέκεται και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται, αυτό είναι και το δίλημμα των εκλογών για κάθε δημοκρατικό πολίτη, ανεξαρτήτως του τι ψήφιζε μέχρι χθες. 

2. Στις εκλογές που έρχονται, συγκρούονται και διαφορετικές λογικές, πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές. Συγκρούονται η αλήθεια με το ψέμα, η ελπίδα με τον φόβο, η αξιοπρέπεια με την υποταγή. Κάποτε, στα χωριά μας οι μαύροι προπαγανδιστές μας απειλούσαν ότι θα ‘ρθουν οι κομμουνιστές και οι αριστεροί να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια. Και αυτό ήταν ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα τα σπίτια και τα χωράφια μας, πράγματι κινδυνεύουν, όχι όμως από τους αριστερούς, αλλά από τις τράπεζες, τους τοκογλύφους και τις συμφωνίες, που έχει υπογράψει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι …συνιστώσες του στην κυβέρνηση των μνημονίων. Αυτοί είναι που βλέποντας να έρχεται η κατάρρευση και η λαϊκή κατακραυγή επιστρατεύουν το ύστατο όπλο τους. Τον φόβο. Φοβούνται οι ίδιοι την καταδίκη και επιχειρούν να φοβίσουν τους ψηφοφόρους προκειμένου να παραμείνει στις καρέκλες του το διεφθαρμένο, γερασμένο και διαπλεκόμενο καθεστώς τους. Όπως και το 2012, ο κ. Σαμαράς και οι παπαγάλοι του στα ΜΜΕ, μετατρέπουν και τώρα την ενημέρωση σε προπαγάνδα τρόμου και βγάζουν …βόλτα στην προεκλογική αντιπαράθεση τα …φαντάσματα της χρεοκοπίας, του Grexit και της δήθεν καταστροφής, που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αιδώ και κυρίως χωρίς συναίσθηση της ζημιάς που προκαλούν στην οικονομία και στην εικόνα της χώρας. Όμως, όπως και το ψέμα έτσι και η προπαγάνδα του φόβου, έχουν …κοντά ποδάρια. Αν πέτυχε το 2012, θα αποτύχει το 2015. Και αυτό γιατί ποτέ στην ιστορία ο φόβος δεν νίκησε την ελπίδα και το δίκιο. 

3.  Είναι κρίσιμες και ιστορικές οι εκλογές που έρχονται, γιατί σε αυτές δεν ψηφίζουν μόνο οι Έλληνες. Με τον τρόπο τους «ψηφίζουν» και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι ελπίζουν ότι η αλλαγή στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή και στην Ευρώπη. «Ψηφίζουν» όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, που αντιδρούν στη Γερμανική …μπότα της λιτότητας και κατανοούν ότι η συνοχή και το μέλλον της ευρωζώνης δεν κινδυνεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τις πολιτικές της Μέρκελ και από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, που έχουν επιβάλλει στην Ευρώπη οι κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου. 

Η νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα θα δώσει «αέρα» νίκης στους Podemos της Ισπανίας θα αναπτερώσει τις ελπίδες σε όλα τα αριστερά κόμματα και κινήματα και θα γίνει μοχλός προοδευτικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το παραδέχονται πια -ολοένα και περισσότεροι σοβαροί αναλυτές- που ερμηνεύουν το μήνυμα της επικείμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ως μήνυμα για αλλαγή των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη. Μόνο ο κ. Σαμαράς και τα «παπαγαλάκια» του έμειναν να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –δήθεν- απειλεί και απειλείται από την Ευρώπη. Μόνο αυτοί ευθυγραμμίζονται με τις ακραίες φωνές της Μέρκελ και του Σόϊμπλε, αλλά αυτοί δεν ψηφίζουν, ούτε επιτρέπουμε να μας υποδείξουν ποιους θα ψηφίσουμε. Στις 25 του Γενάρη ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μάλιστα και …ψυλλιασμένοι είναι και αποφασισμένοι να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου. 

Τώρα ξέρουν. Αυτοί που μιλούσαν για ανάπτυξη και σταθερότητα αφήνουν πίσω τους τον μισό πληθυσμό της χώρας σε καθεστώς φτώχειας. Αυτοί που μιλούσαν για κοινωνική ειρήνη αφήνουν πίσω τους 1,5 εκατομμύρια ανέργους και μάλιστα έχουν δεσμευτεί να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις. Αυτοί που μιλούσαν για σταθερότητα ετοιμάζουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τον ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τρόφιμα και καταργούν το ΕΚΑΣ για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό είναι το πρόγραμμά τους και δεν μπορούν να το κρύψουν με τις κραυγές του φόβου, τα καθοδηγούμενα γκάλοπ και τα «παπαγαλάκια» της καταστροφής στα μέσα ενημέρωσης. Το 2015 δεν είναι 2012. Τους γνωρίζουμε καλά και το ξέρουν. Και θα εισπράξουν το αντίτιμο των πεπραγμένων τους στην κάλπη. 

Στις 25 Ιανουαρίου να μην πέσει κανείς στην παγίδα των αναχωμάτων που στήνονται για να ανακόψουν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι στα κόμματα, κατασκευάσματα εξυπηρέτησης των καναλαρχών και των επιχειρηματικών ομίλων. Υπάρχει μία επιλογή για τους Έλληνες πολίτες: Να ψηφίσουν και να αναδείξουν – με ισχυρή πλειοψηφία – μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μαζί με το λαό και τους αγώνες του, θα επουλώσει τις πληγές της ανθρωπιστικής κρίσης και θα εφαρμόζει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της οικονομίας και την αναγέννηση της χώρας. 

Μία επιλογή όμως έχουν και οι πολίτες της Ευρυτανίας. Να αναδείξουν για πρώτη φορά, βουλευτή της Αριστεράς στο νομό. Για να αλλάξει η μοίρα του τόπου μας. Να ξεφύγει από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη και να γίνει νομός-πρότυπο ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και θα δίνει δουλειά και ελπίδα στους νέους, που σήμερα, όπως κάποτε και οι παππούδες τους παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, στερώντας τον τόπο μας από το ποιο ενεργό ηλικιακά δυναμικό του που είναι απαραίτητο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού και της χώρας μας.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟ.

Απευθύνομαι πρώτα στον άνθρωπο και Ευρυτάνα πολιτικό και μετά στον βουλευτή της Ν.Δ. Φίλε Κώστα, Πριν τρεις μήνες με μήνυμά σου προς τους Ευρυτάνες δικαιολόγησες την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση Σαμαρά με την προσδοκία και την ελπίδα "να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση" όπως χαρακτηριστικά ανέφερες στο μήνυμά σου. Μάλιστα μόνος σου έθεσες καυτά ερωτήματα με πολλά "τι θα γίνει" , που όπως σωστά διαπίστωνες βρίσκονται στα χείλη όλων των πολιτών. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, και λίγες μέρες πριν από την κατάθεση για ψήφιση στη βουλή του μοιραίου για το λαό μας τρίτου μνημονίου των μέτρων της καταστροφής, τα περισσότερα από τα ερωτήματα που έθεσες δεν απαντήθηκαν ή απαντήθηκαν με τραγικές συνέπειες για το λαό μας στο στάδιο της εφαρμογής τους. Αν πριν τρείς μήνες αισθάνθηκες την ανάγκη να εξηγήσεις την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση, σήμερα πρέπει να ερμηνεύσεις σωστά και να απαντήσεις γιατί οι

Κώδικας δεοντολογίας για τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπής Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος (Μεταβατικές Διατάξεις, ΙΙΙ) και αποτελεί κρίσιμο βήμα για την πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, καθώς περιγράφει κανόνες σταθερούς, γνωστούς εκ των προτέρων σε όλους/ες και ίδιους για όλους/ες όσοι/ες προτίθενται να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 1. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και καθορίζεται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψήφιους/ες του ΣΥΡΙΖΑ. 2. α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.  β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κ

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία.

ΚΑΝΑΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΤΣΙΑΣ ΘΩΜΑΣ  ΜΠΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ